Protetica


Home » Servicii » Protetica

COROANA METALO-CERAMICA

Coroanele mixte sunt constitute dintr-o componenta metalica de obicei turnata care acopera in general in intregime bontul dentar si asigura agregarea la aceasta si o componenta fizionomica din ceramica. Componenta metalica poate fi realizata din diferite aliaje si are grosimi diferite . Componenta fizionomica confera atat un aspect estetic si contribuie la mentinerea troficitatii fiziologice a parodontiului marginal .

Coroanele metalo-ceramice se clasifica in: partial fizionomice - numai fata vestibulara( partea din fata) este placata cu materialul ceramic; total fizionomice - dintele este placat in totalitate de materialul ceramic.
Inainte de a se realiza coroana, dintele care urmeaza sa fie restaurat se slefuieste intr-o forma cilindro-conica, iar bontul trebuie sa aiba prag.Slefuirea este foarte importanta pentru reusita functionala si estetica a viitoarei coroane.Dupa aceasta etapa urmeaza amprentarea, proba scheletului care se face intr-un laborator de tehnica dentara, proba ceramicii nelustruite , iar la final se cimenteaza coroana finisata.

COROANA CERAMICA PE SUPORT ZIRCONIU

Are ca indicatie restaurarea dintilor anteriori. Pentru restaurarea dintilor anteriori este necesar sprijinul pe mai multi dinti stalpi. Rigiditatea exceptionala a zirconiului pe acest tip de coroana este facuta din zirconiu, un material foarte puternic, care este compatibil cu corpul uman. Zirconiu este folosit în multe alte aplicaţii medicale precum articulații artificiale cat si in industria aerospatiala.Aceste coroane mai sunt numite ” otel-ceramic din cauza tractiunii mari. Zirconiu este un tip de cristal, care este de lunga durata si indestructibil. În plus, nu există nici un risc asupra corpului si nu da nici un fel de reactie alergica.Permite realizarea unor restaurari mari, cu rezistenta mecanica imbunatatita. Exista 3 avantaje fata de celelalte sisteme de restaurare si anume:coroanele din zirconiu au o mare putere de durabilitate fata de alte coroane,au o culoare atractiva imitand dintii naturali,iar prepararea dintilor este minim invaziva .

COROANA METALO-COMPOZIT

Dezvoltarea continua a compozitelor permite realizarea de coroane de invelis cu efect estetic si o rezistenta superioara celor acrilice. La fel ca si coroanele metalo-ceramice acestea au un suport de metal care se acopera cu compozit. Materialele compozite sunt niste rasini care se intaresc sub actiunea luminii cu UV avand o duritate mai mare decat cele din acrilat, ceea ce ajuta la impiedicarea patrunderii microorganismelor in structura materialului. Aspectul acestor coroane este satisfacator insa are ca dezavantaj schimbarea culorii in timp, afectand esteticul.

RESTAURARI PROVIZORII

Denumite mult timp si proteze temporare reprezinta la ora actuala o etapa obligatorie in protezarea fixa, avand aceeasi importanta ca si oricare dintre celelalte etape clinico-tehnice.Succesul final al RP si colaborarea cu pacientul depind adeseori de standardul calitatii acestei etape. Exista 2 tehnnici de realizare a restaurarilor provizorii

Tehnica directa:elimina fazele de laborator. Este o tehnica convenabila atunci cand laboratorul de tehnica dentara nu este in apropierea cabinetului. Aceasta se practica pentru RPP unidentare sau pentru restaurarea provizorie a edentatiilor reduse, fiind mai avantajoasa din punct de vedere financiar.Exista mai multe tehnici in cabinet, ele difera in functie de materialul folosit pentru realizarea conformatorului.

Tehnica indirecta se confectioneaza in afara cavitatii bucale . Se amprenteaza dintii preparati si bresa edentata si se toarna un model din gips pe care tehnicianul va confectiona RP. Principalele avantaje sunt: protectia dintilor preparati si a tesuturilor fata de insultele mecanice din cursul polimerizarii acrilatului, adaptarea marginala este semnificativ mai buna decat in cazul tehnicii directe, prezinta cele mai putine riscuri pt pacient.

FATETELE

Indicatiile fatetelor se regasesc in toate situatiile clinice dominate de prioritati estetice, ele fiind o alternativa viabila pentru multe cazuri care pana nu demult se rezolvau prin coroane de invelis. Scopurile pe care le urmaresc aceste fatete sunt obtinerea unor morfologii, texturi si cromatici cat mai naturale . De cele mai multe ori pacintii apeleaza la fatete pentru tulburarile de forma ale dintilor, fracturilor , inchideri de diasteme, corectii usoare ale dintilor rotati, discromii, eroziuni , refacerea gabaritului dintilor cu margini reduse prin abrazie ( dinti scurti).

COROANELE E_MAX

Sunt realizate integral din ceramica este alternativa cea mai nobila pentru restaurarea unor leziuni coronare nu doar in zona frontala . Coroana integral ceramica se indica in situatiile in care exista cereri estetice deosebite. Principalele avantaje ale coroanelor integral ceramice constau in estetica superioara, transluceta apropiata de cea a structurilor dure dentare si raspunsul tisular bun datorat biocompatibilitatii ceramicii si lipsei scheletului metalic.datorita rezistentei mecanice mai reduse a ceramicii , solicitatile ocluzale trebuie sa fie distribuite cat mai favorabil. Contraindicatiile coroanelor E_MAX se refera la situatiile cand se poate aborda o solutie mai conservativa sau cand solicitatile ocluzale sunt defavorabile , ele se realizeaza mai rar in zona laterala , unde fortele ocluzale crescute precum si cerintele estetice ai reduse impun ca tratament de electie coroane metalo ceramice sau coroanele ceramice de oxid de zirconiu.

PROTEZA TOTALA

Prin edentatie totala se intelege absenta tuturor dintilor de pe arcade. Ea poate fi prezenta doar la un maxilar , sau poate afecta ambele maxilare. O serie de factori por influenta instalarea mai devreme sau mai tarziu a edentatiilor totale:terenul, sexul, circumstante fiziopatologice, conditii de viata si mediu social, profesia cat si anumite boli cum ar fi: diabetul,osteoporoza, etc.

Protezarea edentatilor total imbunatateste in oarecare masura eficienta masticatorie, dar trebuie sa stim ca mucoasa care acopera maxilarul si mandibula este strivita intre os si protezele noi ceea ce influenteaza capacitatea masticatorie .

Protezele totale sunt corpuri fizice realizate din diferite materiale , print-o succesiune de etape in vederea restaurarii morfo-functionale a edentatilor.acestea se compun in principal sin baze, sei si dinti artificiali. Forma protezei este specifica pt maxilar si mandibula .

SUPRAPROTEZAREA

Este o metoda de tratament specifica edentatiei subtotale si totale , caracterizata prin confectionarea unei proteze totale care pe fata interna a protezei se incastreaza o parte din dintii restanti sau a implantelor prin diferite mijloace tehnice. Dintii restanti sunt utilizati fie izolati fie solidarizati( prinsi) prin sisteme speciale conferind restaurarii o mentinere si stabilitate superioara. Superioritatea acestui procedeu fata de protezarea convetionala ( proteza totala) prezinta mai multe avantaje: prevenirea unei resorbtii accentuate a osului, cresterea stabilitatii supraprotezei si a srijinului,eficienta masticatorie, acceptata mai usor de catre pacienti , protejeaza tesuturile de sprijin, avantaj psihilogic. Se recurge la supraprotezare in functie de varsta , starea generala, pozitia dintilor restanti , mobilitatea dintilor, statusul radiologic.

Abonare
Newsletter