Endodontie


Home » Servicii » Endodontie

Endodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si tratarea patologiei pulpare si a tesutului periapical.

Dintii sunt alcatuiti dintr-o coroana , plasata deasupra gingiei, vizibila in cavitatea bucala si una sau mai multe radacini situate in osul maxilar. La interior, dintele prezinta un spatiu impartit in camera pulpara ( la nivelul coroanei) si canal radicular( la nivelul radacinii) ce adaposteste pulpa dentara.

Inflamatia pulpei apare in urma evolutiei unui proces carios sau in cazul unor fracturi radiculare, luxatii dentare si chiar obturatii prea inalte. In cazul in care tratamentul endodontic nu se realizeaza in timp util inflamatia cantonata initial in interiorul dintelui se poate extinde la nivelul tesuturilor ce inconjoara dintele ( spatiul periapical).

Tratamentul endodontic

Tratamentul endodontic pesupune curatarea si dezinfectarea spatiulu ocupat de pulpa inflamata sau deja necrozata(moarta) si realizarea unei obturatii endodontice etanse care sa previna reaparitia infectiei. In cadrul tratamentului este necesar realizarea unui numar de cel putin 3 radiografii (pre-operatorie, in timpul tratamentului si post-operatorie). Orice dinte supus unui tratament endodontic trebuie neaparat izolat de restul cavitatii bucale printr-un sistem de diga .

Dupa finalizarea tratamentului endodontic in cazul dintilor cu distrucii coronare massive se insera in interiorul canalului radicular un dispozitiv din fibra de sticla care ranforseaza obturatia coronara.

 
Abonare
Newsletter