CHIRURGIA DENTO-ALVEOLARA


Home » Servicii » CHIRURGIA DENTO-ALVEOLARA

Una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale este reprezentata de EXTRACTIA DENTARA. Aceasta manopera consta in indepartarea unui dinte din cavitatea orala atunci cand manoperele de conservare a dintelui respectiv (tratament endodontic, obturatii coronare sau aplicarea unor restaurari protetice) a esuat sau nu are indicatie. Inainte de extractie pacientul trebuie sa faca o radiografie.

         Desi este o manopera des intalnita, extractia dentara poate prezenta cateva riscuri postextractionale, care pot fi evitate daca pacientul respecta recomandarile medicului:

-se mentine pansamntul timp de o ora

- dieta in ziua interventiei va fi semilichida, la temperaura camerei

-se evita clatirea energica a gurii, precum si consumul de bauturi carbo –gazoase si fumatul care pot disloca cheagul format in alveola postextractionala

-se evita efortul fizic dupa interventie cel putin 24h

-se mentine o igena orala riguroasa .

 

ODONTECTOMIA

Este indicata in toate cazurile in care nu exista posibilitatea unei eruptii normale a molarului de minte sau atunci cand acesta a provocat accidente sau complicatii.

Aceasta manopera va fi obligatoriu precedata de un examen clinic si radiologic.

Odontectomia urmareste urmatorii timpi operatori:

-incizia si decolarea unui lambou cu evidentierea osului

-trepanarea corticalei osoase

-se evidentiaza coroana molarului inclus

-daca este cazul se sectioneaza corono radicular

-se luxeaza dintele si se extrage

-se chiureteaza tesuturile restante sacului folicular

-se sutureaza

Ingrijiri postoperatorii

-tratament cu antialgice , antiinflamatoare si antibiotic daca este cazul

-posibilitatea aparitiei edemului postoperator sau a unei echimoze. Aceasta tumefactie este maxima la 48-72 ore si scade din a 4 zi de interventie. Se recomanda aplicarea de comprese reci pe zona tumefiata.

-poate sa apara trismusul si disfagia

 

REZECTIA APICALA

Este o interventie chirurgicala prin care se sectioneaza segemntul apical al radacinii dintelui se chiureteaza tesuturile patologice din jur si se sigileaza spatiul apexian.

Este indicata atunci cand tratamentul endodontic a esuat sau atunci cand nu se poate efectua tratamentul pe canal din cauza unor dispositive aflate pe canal sau a unor obturatii vechi care nu pot fi indepartate.

 

REGULARIZAREA CRESTEI ALVEOLARE

Este necesara de cele mai multe ori pacientiilor edentati pentru creearea unui suport adecvat unei viitoare lucrari protetice mobile.

La pacientii edentati, la nivelul crestei edentate pot aparea anumite neregularitati,exostoze, pe care pacientul le percepe ca niste denivelari dureroase si care fac imposibila inserarea unei proteze mobile.

In vederea inserarii unei proteze mobile este necasara interventia chirurgicala care consta in nivelarea acestor exostoze cu ajutorul frezelor de os.

 

GINGIVECTOMIA

Este interventia chirurgicala de indepartare a tesutului gingival folosita pentru a trata boala parodontala, astazi fiind folosita mai mult in scop estetic.

Poate fi folosita pentru alungirea coroanei dentare atunci cand avem:

-fracturi dentare

-carii dentare subgingivale

-eroziuni dentare si abrazii patologice

-cand avem coronae scurte pentru cresterea aspectului esthetic

 

Abonare
Newsletter